Press "Enter" to skip to content

Kirjat ja äänikirjatinternetistä

Lukeminen on varsin hyvä harrastus. Lasten ja nuorten houkutteleminen sen pariin on vain nykyisin varsin työlästä, sillä netti tarjoaa nopeatempoisempaa ja helpommin käytettävää viihdettä kellon ympäri ja kaikkialla, missä vain puhelin toimii ja verkko löytyy. Pehmeänä laskuna voi antaa lapsen kokeilla elektronista kirjaa, jota voi lukea tutulta laitteelta joutumatta tarttumaan niin vanhanaikaiseen esineeseen kuin paperikirjaan. Vielä hiukan helpompi on äänikirja, joka virtaa vaivattomasti kuulokkeisiin. Sen vietäväksi voi heittäytyä tarvitsematta lukea riviäkään.

Elektroninen kirja on myös paljon lukevalle ja reissaavalle oikea pelastus. Yhteen laitteeseen, vaikkapa tablettiin, voi ladata huikean määrän kirjoja ilman, että matkalaukku muuttuu grammaakaan painavammaksi.

Kun oikea lukutoukka raahasi ennen etelänlomalleen muutaman kilon kirjoja, riittää nyt parinsadan gramman painoinen laite, jolla voi kirjojen lukemisen ja kuuntelemisen lisäksi tehdä paljon muutakin: sillä voi kuunnella musiikkia, pelata ilmaisia pelejä internetissä ja jakaa lomakuvat sosiaalisessa mediassa.

Ilmaisten kirjojen ja äänikirjojen lataaminen netistä

Ilmaiseksi ladattavia kirjoja ei ole aivan helppo löytää. Esimerkiksi Elisa-kirja tarjoaa kyllä veloituksettakin kirjallisuutta, mutta ilmaisten kirjojen valikoima on varsin rajallinen. Se rajoittuu niin vanhaan kirjallisuuteen, että tekijänoikeudet ovat kirjailijan osalta jo vapautuneet.

Toki tätä vanhempaa kirjallisuutta ei kannata ollenkaan väheksyä, sillä joukossa on huomattava määrä klassikoita ja muita lukemisen arvoisia teoksia. Elisan ilmaisten kirjojen valikoima on tällä hetkellä yli 300 teosta, joten jokaiseen makuun on siellä varmasti jotakin.

Elisan vanhemman kotimaisen kirjallisuuden lienee laajin ilmainen kokoelma. Ilmaisia parin viikon kokeilujaksoja tarjoaa useampikin elektronisten kirjojen kauppias, mutta näihin jaksoihin liittyy usein luottokorttitietojen antaminen ja oman tilauksen peruuttaminen, kun kokeilujakso päättyy. Jos peruutuksen unohtaa tehdä, joutuu palvelusta maksamaan.

Myös muut kaupalliset toimijat tarjoavat ilmaisia palveluja, mutta varsin rajallisesti. Englannin kielellä lukevalle tai kuuntelevalle valikoimaa on veloituksetta tarjolla varsin runsaasti, mutta suomeksi valikoima on edelleen varsin suppea.

Helsingin Sanomien tilaajille on tarjolla yksi ilmainen kirja kuukaudessa. Se tuntuu varsin vähäiseltä, mutta tuo yksi kirja onkin tavallisesti jokin varsin ajankohtainen teos.

Kirjasto on myös elektronisten kirjojen lukijan ystävä

Kaikkein paras ilmaisten elektronisten kirjojen ja äänikirjojen valikoima on ilman muuta kirjastoilla. Mikäli kirjojen lukeminen lukulaitteella kiinnostaa, voi kirjastosta myös käydä lainaamassa sellaisen, mutta teosten lukeminen onnistuu hyvin myös puhelimella, tabletilla ja tietokoneella. Erillisen lukulaitteen etuna on sen näyttö, joka on suunniteltu juuri lukemisen kannalta optimaaliseksi. Lisäksi etuna on sen näppärä koko, joka vastaa melko lailla kirjan sivun mittoja.

Kirjastoista lainaaminen edellyttää tietysti asianmukaisen kortin hankkimista. Jos haluaa päästä käsiksi elektroniseen materiaaliin, täytyy myös kirjautua kirjaston sähköiseen palveluun. Kun nämä asiat ovat kunnossa, on elektronisen materiaalin lainaaminen varsin vaivatonta ja mukavaa.

Valitset vain haluamasi tuotteen, lainaat sen ja luet sen selaimessa tai lataat omalle koneellesi. Elektronista aineistoa ei tarvitse erikseen palauttaa, vaan se palautuu automaattisesti. Käytännössä se vapautuu seuraavan lainaajan käytettäväksi, kun laina-aika päättyy.

Kaikkein suosituimpia elektronisia kirjoja saattaa joutua jonottamaan, sillä niitäkin kirjastot ovat lunastaneet lainattavaksi ainoastaan rajallisen määrän. Kuten tiedämme, harvat asiat ovat oikeasti ilmaisia. Kirjasto maksaa elektronisten kirjojen käyttöoikeudesta niiden kustantamoille, jotka puolestaan huolehtivat, että tekijätkin saavat kirjojensa käytöstä jonkinlaisen korvauksen.

Mikäli tieteellinen kirjallisuus kiinnostaa, kannattaa tutkia myös yliopistojen kirjastojen valikoimia, sillä ne ovat kaikkien kansalaisten käytettävissä, kunhan vain hankit kyseisessä kirjastossa käytettävän kortin. Esimerkiksi hankkimalla Helka-kortin, joka on kortti Helsingin yliopiston kirjastoon, saa käyttöön myös Baltia-kirjaston ja Eduskunnan kirjaston elektroniset kirjat.