Press "Enter" to skip to content

Pelaa ilmaisia pelejäinternetissä

Netissä voi nykyisin pelata ilmaiseksi hyvin erilaisia pelejä. Jopa kasinoiden kolikkopelejä ja pokeria voi pelata ilmaiseksi ilman, että pelaaja menettää rahansa. Suosituimpia ilmaisia nettipelejä ovat kuitenkin erilaiset viihdyttävät pelit, joissa pelaaja joutuu käyttämään aivojaan. Lisäksi monenlaiset visailupelit, joissa testataan pelaajan tietämystä ja nokkeluutta, ovat kysyttyjä. Erilaiset sudoku- ja sanapelit ovat hyvin suosittuja aikuisten käyttäjien keskuudessa.

Myös verrattain yksinkertaiset ja puhtaasti reaktionopeutta kehittävät pelit ovat varsin suosittuja etenkin lasten keskuudessa. Esimerkkinä tästä tyypistä on Tomb Runner, jossa pelaaja vain juoksuttaa pelihahmoa eteenpäin ja estää tätä putoamasta tai kohtaamasta muita vaaroja. Hän kerää samalla kultarahoja.

Tällaisten pelien etuna lienee niiden sopiminen hyvin toiminnaksi vaikkapa oppitunnilla kuuntelun lisäksi, mitä suinkaan ei aina voi pitää pelkästään tuomittavana. Joillakin lapsilla keskittyminen voi olla parempaa, kun sormi ja silmä ovat nauliintuneena peliin, joka kuitenkaan ei lainkaan sido ajatuksia. Peli toimii näillä lapsilla samalla tavalla kuin piirtely paperin kulmaan toimi ennen vanhaan.

Candy Crush

Peliyhtiö King kehitti Candy Crush Saga -pelin vuonna 2012, ja se julkaistiin sekä Facebookissa että mobiililaitteille suunniteltuna versiona. Vuodessa Candy Crush oli raivannut tiensä Farmvillen ohi Facebookin suosituimmaksi peliksi, ja sillä oli huikeat 46 miljoonaa kuukausittaista pelaajaa.

Pelin levikkiin vaikutti tuolloin mahdollisuus pelata Facebookissa omia kavereita vastaan. Käyttäjä julkaisi omat huipputulokset suoraan kaikille ystäville. Tämä tieto innosti toisia tarttumaan haasteeseen ja pelaamaan joskus paljon enemmän kuin itse on ajatellutkaan.

Kaikkein eniten Candy Crush Sagan suunnattoman suureen suosioon on luultavasti vaikuttanut pelin nerokas konsepti: se on varsin helppo oppia, ja pelaamiseen alkuun pääsee Facebookin käyttäjänä varsin vaivattomasti. Säännöt ovat yksinkertaiset, ja pelin ensimmäiset tasot ovat huomattavan helppoja.

Peli vaikeutuu, kun pelaaja etenee kierrokselta toiselle. Tasoja on riittävästi, joten edistyneenkään pelaajan aika ei tule Candy Crush Sagan ääressä pitkäksi. Ideana on yksinkertaisesti liikutella karamelleja niin, että riviin tulee mahdollisimman monta samanlaista. Kyseessä on siis puhdas älypeli, joka koukuttaa tehokkaasti sekä visuaalisen ilmeensä että rakenteensa ansioista.

Autopelit

Erilaiset autopelit ovat olleet suosittuja elektronisen pelaamisen alusta lähtien. Ajaminen kilpaa joko konetta tai omia kavereita vastaan koukuttaa pelaajan tehokkaasti ja antaa miellyttävän tunteen omien taitojen kehittymisestä ja auton hallinnasta. Täytyy vain toivoa, ettei kuski kuvittele pelaamalla saavuttavansa taitoja, joita voisi ottaa käyttöön liikenteessä.

Monet ajopelit toimivat yhä parhaiten tietokoneella tai pelikonsolilla, mutta myös ajopelien mobiiliversioita on saatavilla myös ilmaiseksi ladattavina versioina. Autopeleihin liittyy usein varsin hyvä musiikki, mutta musiikkia ilmaiseksi on tarjolla internetissä ilman pelejäkin.

Ajopelejä on useita erilaisia tyyppejä. Klassisessa rallipelissä pelaaja valitsee itselleen auton ja kerää kilpailuissa menestymällä tiimilleen rahaa, jolla autoa voi kehittää. Kun menestyy oikein hyvin, kuski saattaa pystyä ostamaan myös kalliimman auton.

Rahan sijoittaminen autoihin tapahtuu tietysti kuvitteellisesti oman lompakon ollessa aivan turvassa. Samalla idealla on rallipelien ohella tarjolla niin Formula-, GT- kuin myös moottoripyöräpelejäkin, ja vauhdin hurmasta pääsee nauttimaan toinen toistaan upeampien kulkupelien ohjaimissa.

Toinen varsin suosittu autopelityyppi on peli, jossa autoa ajamalla suoritetaan erilaisia tehtäviä, joista maksetaan rahaa. Niiden avulla voi saavuttaa pelissä myös paremman aseman. Tehtävät vaikeutuvat pelin edetessä, ja pelaaja joutuu uusien haasteiden eteen aina uuden tason saavutettuaan. Joihinkin ajopeleihin saattaa liittyä myös väkivaltaisia piirteitä, sillä osa tehtävistä vaatii esimerkiksi yliajoja tai vastustajien ampumista. Näissä peleissä pelaaja on usein pahiksien puolella ja saa ajaa henkensä kaupalla pakoon poliisia, kuten Cars Thief -pelissä.

Puhelimiin on ladattavissa myös autopelejä, jotka soveltuvat aivan pienillekin pelaajille. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei nuori käyttäjä pääse vahingossa itse lataamaan mitään tai muuten näpelöimään puhelinta. Mikäli mahdollista, puhelin kannattaa laittaa tilaan, jossa lapsi pystyy tekemään vain ennalta määriteltyjä asioita ja avaamaan vain itselleen sopivaa sisältöä.